Acupunctuur en Integrale Geneeskunde

Wat is westerse medische acupunctuur?

Acupunctuur is een techniek waarbij zeer dunne naalden door de huid geplaatst worden, die gedurende enkele seconden tot maximaal 20 minuten blijven zitten. Hiermee worden diverse processen in het lichaam in balans gebracht zoals: afweersysteem, doorbloeding, vertering, hormoon- en energiehuishouding. Daarnaast kan je lichaam krachtige pijnstillers aanmaken.

Westerse medische acupunctuur (WMA) is een aanpassing van Chinese acupunctuur, waarbij gebruik wordt gemaakt van de huidige anatomische kennis en wetenschappelijk aangetoonde effecten. Technieken die in medische acupunctuur onder andere gebruikt worden zijn dry needling en electroacupunctuur. Dry needling is een behandelmethode waarbij spierknopen (verdikkingen in spieren) worden aangeprikt zodat deze spier ontspant. Bij electroacupunctuur wordt een acupunctuurpunt via de naald elektrisch gestimuleerd. Dit versterkt het effect van de naald.

Met welke klachten kan ik naar een acupuncturist?

 • Pijn/Ontsteking
 • Hoofdpijn/Migraine
 • Hooikoorts
 • Verstoord afweersysteem
 • Tinnitus
 • Hormonale klachten
 • Verslaving
 • Stress (gerelateerde) klachten
 • Depressie en Angst
 • Slaapproblemen
 • Vermoeidheid
 • Maag-darm klachten

Dit zijn de meest voorkomende klachten. Mocht jouw klacht er niet tussen staan neem gerust contact op om te vragen of ik je toch kan helpen.

Bij bepaalde klachten kunnen enkele consulten afdoende zijn. Als een klacht regelmatig voorkomt kan het nodig zijn om verder te zoeken naar onderliggende oorzaken of leefstijlaanpassingen voor een duurzaam resultaat. Lees dan verder bij Integrale geneeskunde.

Wat is integrale geneeskunde?

Integrale geneeskunde heeft als doel om de gezondheid duurzaam te bevorderen met preventie en stimulering van het zelfherstellende vermogen. Het vormt de brug tussen reguliere en complementaire geneeskunde. Hierbij staat de patiënt centraal, heeft de arts een coachende rol en wordt de mens als één geheel gezien.
Er is openheid voor alle wetenschappelijke onderbouwde behandelmogelijkheden, uitgevoerd door de eigen behandelaar of doorverwezen naar andere deskundigen.

Leefstijlgeneeskunde is een belangrijk onderdeel waarbij er aandacht is voor voeding, beweging, stressbeheersing, zingeving en intuïtie. Daarnaast is er ook plek voor acupunctuur en mind-body technieken zoals mindfulness, haptonomie of creatieve expressie.

Waarvoor kan ik naar een integraal arts?

Als je:

 • Meer eigen regie wilt in je leven en bewust aan jouw gezondheid wilt werken;
 • Al meerdere therapieën/onderzoeken hebt gehad, maar niet verder komt of
 • benieuwd bent naar overige duurzame, natuurlijke en effectieve behandelmogelijkheden.

Veelgestelde vragen

De meest gestelde vragen over acupunctuur en integrale geneeskunde

Een acupunctuur behandeling bestaat uit het plaatsen van zeer dunne naalden (0.15-0.20 mm) door de huid. Deze naalden doen geen pijn en blijven, afhankelijk van de techniek en het doel, gedurende enkele seconden tot maximaal 20 minuten zitten. Soms is het nodig om het effect te versterken door een naald elektrisch te stimuleren met elektroacupunctuur.

Soms kan één behandeling genoeg zijn. Bij chronische klachten is meestal na de eerste behandeling al verlichting, maar kunnen 10-12 behandelingen nodig zijn voor een duurzaam resultaat.

Samen brengen we jouw algehele gezondheids- en leefstijldoelen in kaart aan de hand van vragenlijsten, positieve gezondheidstest en een gesprek. Lichamelijk- of bloed onderzoek vindt plaats indien nodig. Samen maken we een persoonlijk behandelprogramma. Dit kan bestaan uit acupunctuur, leefstijladviezen en coaching, mind-body technieken en eventueel aanvullende onderzoeken. Tijdens het programma blijven we evalueren.
Er zijn zeer weinig bijwerkingen van acupunctuur. Er is een kleine kans op een blauwe plek als een klein bloedvat geraakt wordt.

Oriënterend gesprek: gratis

Consult tarieven zijn op te vragen per mail.

Volledige of gedeeltelijke vergoeding is mogelijk bij een aanvullende verzekering. Informeer vooraf bij de eigen zorgverzekering.

Ik ben aangesloten bij de beroepsvereniging AVIG en geregistreerd voor acupunctuur, natuurgeneeskunde en leefstijlgeneeskunde.

Een overzicht van de vergoedingen door de zorgverzekeraars vind je hier.

Behandelingen door een arts zijn fiscaal aftrekbaar.

Behandeling is met en zonder verwijzing van de huisarts mogelijk.

Onze acupuncturist en integraal arts

Maak een afspraak